Onödigt/Nödvändigt vetande

2012-09-21 @ 16:24:00
Kaffe

Då:
Kaffe är en drog. Den verksamma substansen är koffein som är starkt beroendeframkallande och försämrar sömnen. Allt från sura uppstötningar till magsår beror på kaffedrickande. Ett extremt farligt fett i kokkaffe höjer kolestrolvärdet i blodet. 

Nu:
Kaffe är största källan till antioxidanter i USA! Antioxidanter som skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och olika typer av cancer. Kokkaffe tycks vara den kaffesom som bäst skyddar mot bröstcancer. Kaffe ökar koncentrationsförmågan och välbefinnandet. Koffein stabiliserar blodsockret och dämpar allergiska reaktioner. Kaffe kan dessutom vara smärtlindande. En bieffekt är att kaffe- åtminstone när det blir många koppar- höjer blodtrycket, men det tycks bara vara en tillfällig höjning. Mörkrostat kaffe motverkar magproblem. Det bildas ett ämne som minskar produktionen av magsaftens saltsyra. Gravida, och de som önskar att bli det, gör dock fortfarande klokt i att skippa påtåren.
Ketchup

Synonymt med snabbmat och ohälsosamt leverne. Mycket sockerstint, helt utan annan näring och bara tomma kalorier. Ketchup detsamma som "dålig" matkultur som förstör smaken på den övriga maten. Sluta helt äta ketchup eller minska portionen rejält.

Nu
Ketchup innehåller cirka tio gånger mer lykopen än färska tomater. Upphettningen gör dessutom att lykopen lättare tas upp i kroppen. Lykopen är ett rött färgämne, en karotenoid med antioxidativa egenskaper. Alla karotenoider motverkar hjärt-kärlsjukdomar. Lykopen skyddar dessutom huden från farlig ultraviolett strålning och luftföroreningar. Vissa data tyder också på att lykopen är verksamt mot prostatacancer. Bättre val är kanske den sockerfria tomatpurén.
 
Fett

Fett ger övervikt och bästa sättet att gå ned i vikt är att minska på fett. För mycket fett ger hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer. Särskilt farligt är mättat fett men enkelomättat fett är inte heller bra. Undervikt är att föredra framför övervikt. 

Nu
Fettkvalitet viktigare än mängd. Enkelomättade, fleromättade och vissa mellanlånga mättade fetter är nyttigt fett.  Förskolebarn bör äta större andel fett än vuxna. Bröstmjölken innehåller 5,5 procent fett och är nästan dubbelt så fet som standardmjölken. För fettsnålt till spädbarn kan ge undernäring. Extra fett i form av nötter, frön, olja men också smör och grädde i maten till äldre ger ökad hälsa. Undervikt är betydligt farligare för äldre än övervikt. Fett behövs, i små mängder, i varje måltid för att kroppen ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer.

Källa: Hälsa, nr 10 2012


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: